En ny lov er trådt i kraft, som blandt andet giver Børne- og Undervisningsministeriet mulighed for at fordele elever rundt på landets gymnasier. Regionrådsmedlem Nicolaj Bang (C) mener, at det er forkert at fjerne det frie skolevalg.

Nicolaj Bang mener, at man bør lukke Århus Gymnasium, Tilst, så flest mulige elever får frit skolevalg (Mikkel Egebjerg. Foto: Jacob Mignon).
  • Af Jacob Mignon

Der har i en årrække været tale om problemer vedrørende elevsammensætningen på Århus Gymnasium, Tilst (tidligere Langkær). Andelen af elever med anden etnisk herkomst end dansk er nemlig så høj, at etnisk danske elever vælger skolen fra. Spørger man Nicolaj Bang (C), er den eneste løsning at lukke skolen. I stedet holder man skolen i live ved at flytte elever til skolen mod deres vilje.

”Det handler om, hvor meget man som myndighed kan tillade sig at flytte rundt med folk, og min holdning er: Så lidt som muligt. Her har vi så et område i en helt central del af dit liv, hvor vi siger ’her skal I gå, her bestemmer vi for dig’. Det synes jeg ikke er i orden,” siger Nicolaj Bang.

Multikulturel elevsammensætning har fordele

Der kan både være fordele og ulemper ved en multikulturel elevsammensætning på et gymnasium. Det mener David Reimer, professor på Danmarks Institut for Pædagogik og Uddannelse Århus. Han påpeger, at det er vigtigt for unge at lære at begå sig i et miljø, som også afspejler det egentlig samfund.

”Det er bestemt en fordel, at man har en forskellig elevsammensætning, fordi det danske samfund også er forskelligt,” siger David Reimer.

Dertil tilføjer han, at den store elevflugt kan skyldes en dominoeffekt blandt eleverne, hvor de følger hinandens valg, og derved skaber det billede, som de i første omgang gerne ville undgå.

Idealet er frit skolevalg for alle

For Nicolaj Bang er det et spørgsmål om ideologi. Han mener, at vi så vidt muligt skal sikre frit skolevalg for landets gymnasielever.

”Ideelt set synes jeg, at vi skal have fuldstændig frit skolevalg. Og dem vi skal flytte rundt, bør så også være – hvis jeg må lyde lidt brutal – dem, der er problemer med, og ikke dem, der ikke er problemer med,” siger Nicolaj Bang, som mener at løsningen derfor må være at lukke Århus Gymnasium, Tilst.

Nicolaj Bang anerkender dog også, at en lukning af skolen ville fratage det frie valg for de elever, som faktisk ønsker at gå på Århus Gymnasium, Tilst.

”Jo det gør det. Og det er her jeg siger, at her er en situation, som er samfundsmæssig så vigtig. Altså det, at vi får to befolkningsgrupper til at blive til én. Så her er vi nødt til at bruge en vis form for tvang,” siger han.